Činjenice o kartonskom svijetu

-> Otkrite kakva ga povijest čini zanimljivim i što sve podaci govore <-

Kartonska ambalaža je jedna od najpoželjnijih izbora za pakiranje zbog svoje lakoće i trajnosti. A kako se većina nas sada okreće online prodavačima, vidimo više potencijala kartonskog pakiranja nego ikada prije.

Kao što i web sjedište National Geographica govori, razvojni put kartonskih proizvoda kreirala su druga otkrića. Sve je krenulo od kartonske kutije. One su česta pojava ispred ulaznih vrata mnogih domova. Služe i za odlaganje papira, selidbe su nezamislive bez njih, a naši ljubimci ih jednostavno obožavaju. Zbog praktičnosti koje su pokazale vrlo brzo, rijetko kada se zapitamo kolika je njihova upotrebna vrijednost.

U 1. i 2. stoljeću, prije nove ere, kineska dinastija Han bila je fokusirana na preuzimanje vodstva u upotrebi papira. U tom periodu, listovi od kore duda koristili su se za umotavanje i zaštitu hrane što je primjer najranije čvrste ambalaže za hranu, proizvedene od drveta.

Tokom 19. stoljeća tvrtke su počele koristiti kutije sa namjenom skladištenja i transporta žitarica, pa čak i silikonskih jaja protiv moljaca čiji su potrošači bili proizvođači svile.

Kartonska kutija nastala je, kada je 1879. godine vlasnik tvornice papira, Robert Gair slučajno izumio kartonski sklopivi karton kada je stroj koji se koristio za skupljanje vreća pomaknuo položaj i izrezao vrećicu. Gair je otkrio da se rezanjem i lijepljenjem kartona u jednoj operaciji može izrađivati montažna kutija. Gotov proizvod, Gair je prodavao kompanijama koje se bave proizvodnjom različitih potrošačkih sredstava, kao novi, lako prenosivi oblik skladištenja materijala. Ubrzo je uslijedila prva narudžba od 2 milijuna kartonskih kutija, za imperiju krekera – Nabisko. Grickalice su se sada mogle prenositi bez rizika da će se prelomiti, daleko od kuhinjskih ormara. Jeftina i praktična, efikasna forma pakovanja postala je neophodna.

1930. godine, Finska vlada je čak usvojila kutije kao sastavni dio paketa koji su dobivale majke u prvim danima nakon porođaja, a koje si nisu mogle priuštiti kolijevke za svoju novorođenčad. Mnoge bebe su svoje prve snove u životu imale u kutijama obloženim madracima.

Da bismo izrazili svoju ljubav prema kartonskom pakiranju odabrali smo 8 zanimljivih činjenica koje bismo voljeli podijeliti s vama.

1: 1840. u Francuskoj kartonske kutije su postale vrlo popularne, a razlog tome je što su kutije koristili  za prijevoz jajašaca moljaca sve do dalekog Japana.

2: Žitarski gigant Kellogg, koristi kartonsko pakiranje za svoje proizvode od 1900.

3: Kartonske kutije više nisu samo materijal za pakiranje. 30% poduzeća koristi tiskanu ambalažu kako bi povećalo interes potrošača.

4: Gotovo svaki dizajn može se ispisati na kartonskim kutijama i to je jedini materijal za pakiranje koji se može izrezati i presaviti u bilo koji oblik ili veličinu.

5: Ambalaža od valovitog kartona je ekološki najprihvatljivije rješenje na tržištu, zbog biorazgradivih i netoksičnih svojstava.

6: Samo u Velikoj Britaniji se proizvodi oko 5 milijardi valovitih kutija, a procjenjuje se da se to povećava u godinama koje dolaze.

7: Sljedeći put kad posjetite Francusku, provjerite “Musee Du Cartonnage et de Imprimerie”. To je muzej koji je u cijelosti posvećen kartonskoj ambalaži.

8: Kartonske kutije uglavnom se izrađuju od ponovno korištenih materijala, jer se 70-80% kutija reciklira.

 

Trebaju li mi kartonske cijevi u poslovanju ?

Na jednostavan način ispunite formu, pošaljite svoje odgovore i očekujte savjete u kratkom roku.