Zašto su kartonske cijevi prisutne u mnogim industrijama ?


Spiralne odnosno, kartonske cijevi i jezgre izrađene su od traka kartona i raznih vrsta ljepila.

Ono što je posebno kod njih je to što kartonske cijevi nude izvrsnu prilagodljivost dimenzijama te toleranciju i čvrstoću na drobljenje. Kartonske cijevi su sveprisutne i nalaze se u svakom aspektu života modernog doba.

Proizvode se za bezbroj industrijskih primjena i proizvoda široke potrošnje i ponekad se smatraju robnim proizvodima.

Cijevi dizajnirane za namatanje, transport i doradu

Na globalnoj razini, većina papirnih cijevi koristi se u industrijskom namotavanju. U tim se aplikacijama, odmah nakon proizvodnje, bilo papir, film ili tekstilna pređa namotavaju se izravno na kartonske  cijevi. Kartonska cijev omogućava transport proizvedenog materijala. Te cijevi sežu od malih promjera, koji omogućavaju prijevoz plastike, aluminija, tkanine, proizvoda od široke pređe pa sve do promjera za namatanje valjaka papira za tiskanje, plastičnog filma, tekstila i specijalnih metala. Takve su cijevi dizajnirane za namatanje, transport i doradu. Većina cijevi za industrijska tržišta strukturno su optimizirani i proizvedeni proizvodi. To se postiže odabirom odgovarajuće čvrstoće i krutosti kartona, debljine cijevi, položaja sloja u zidu i ljepila vrsta u procesu dizajniranja.

U ulozi građevinskog materijala

Japanci su oduvijek imali poseban interes za papir kao građevinski materijal. Tako je Shigeru Ban postao glavni pionir po pitanju papirnih cijevi. Ovaj čovjek izmislio je sustav gradnje koji se temelji na stupovima od kartonskih cijevi. U posljednjem desetljeću Ban je dizajnirao kuće od kartona koje se mogu reciklirati i lako montirati, kao i dizajn skloništa za izbjeglice i žrtve katastrofe. Ban je bio je iznenađen snagom papira i zatim je počeo koristiti papirne cijevi kao strukturne sustave. Taj papir kao krhki, zapaljivi i jeftini materijal također je prikladan za izgradnju zgrada, što se donedavno činilo nezamislivim.

Razlozi korištenja papira i kartona kao građevinskog materijala su zato što je karton izrađen od recikliranog papira, a može se i sam reciklirati. Kartonske cijevi imaju stabilnu kvalitetu i vrlo su izdržljive. Mnogo su lakše od drveta, a kamoli čelika ili betona. Ova karakteristika je ključna i jer možemo izgraditi vrlo jednostavno malu i laganu građevinu. Što se tiče utjecaja prema okolišu, cijevi se mogu lako proizvesti i obrađivati. Stoga, ako koristimo kartonske cijevi, rizik od uništavanja okoliša je prilično mali pri nabavljanju materijala ili odlaganju viška otpada. Kartonske cijevi su jednostavne, a opet moćne i lijepe.

Kartonska cijev kao alternativa

Potrebno je napomenuti da neke tradicionalne metode gradnje čine više štete nego koristi. One prvenstveno oštećuju naš planet. Ako naučimo živjeti s alternativnim proizvodnim i građevinskim sustavima mogli bismo radikalno usporiti uništavanje planeta i eventualno preokrenuti određene aspekte pogoršanja. Stoljećima su građevine građene od pronađenih materijala kao što su stijena, zemlja, trske i trupci. Ti se resursi iskorištavaju i potrebno im je pronaći nove alternative. Mnogi alternativni materijali imaju slična svojstva kao i tradicionalni i ne postoji razlog zašto se ovi materijali ne bi mogli koristiti šire, kao npr. u spomenutoj građevinskoj industriji. Štoviše, neki od njih imali su veću čvrstoću i izdržljivost od tradicionalnih materijala.

Dodatne mogućnosti

Unutar kartonske cijevi mogu se koristiti i razni materijali, poput sigurnog papira od aluminijske folije, koji će uvelike poboljšati svježinu i sigurnost hrane. Pakiranje u kartonskoj tubi postalo je inovativan način pakiranja različitih proizvoda i ono je 60% jeftinije od metalnih, drvenih ili plastičnih kutija.

Izvori:
  • L.C. Bank, T.D. Gerhardt; Paperboard tubes in structural and construction engineering
  • Behzad Sodagar BSc MPhil PhD, Cariona Tuite BA(Hons) PG Dip, Anne -Louise Duignan BA(Hons) PG Dip, Dorota Spychala BA(Hons) PG Dip, Chrysa Chaina BSC(Hons) PG Dip Lincoln School of Architecture, University of Lincoln; Innovative materials 

U nastavku možete pročitati koje dodatne prednosti spiralno – okrugla eko ambalaža pruža.

Ukoliko ste u potrazi za kartonskim cijevima bacite pogleda na prednosti koje one pružaju te razmislite trebate li ih uzeti u obzir u svome poslovanju.

  1. Kad je riječ o recikliranju i zaštiti okoliša, pakiranje kartonskih cijevi daleko je superiornije. Kartonski materijali za pakiranje su netoksični, bez mirisa, ne zagađuju okolinu, sigurni su i sanitarni

  1. Budući da je izrađen od papira, vrlo je lagan, lagan za nošenje i transport

  1. Kada se koristi u ambalaži za hranu pakiranje je sigurno i svježe upotrebom podpapira ili aluminijske folije

  1. Cijevi svojom idealnom funkcijom barijere, zajedno s kisikom, igraju ogromnu ulogu u očuvanju proizvoda

  1. Promoviranje marke uz potpunu prilagodbu cijevi veličini i prikazu sadržaja. Može izravno prikazati karakteristike proizvoda, ali i spriječiti da proizvod bude izložen onečišćenju u zraku te mehaničkim oštećenjima. Drugi dio je upotreba kreativnog sadržaja tako da je proizvod na polici više nego opaženiji. Površina kartona je ravna te se mogu ispisati prekrasni uzorci, što je pogodno za promociju, a posebice na policama supermarketa. Proizvodi s kvalitetnim tiskom mogu stimulirati želju potrošača za kupnjom.

  1. Zbog izvrsnih performansi kartonske ambalaže široko se koristi u mnogim područjima kao što su pakiranje kozmetike, ambalaže od esencijalnih ulja i ambalaže za hranu. Bilo tiskano pakiranje ili ne, u pogledu estetike će biti superiornije od četvrtastog pakiranja.

Trebaju li mi kartonske cijevi u poslovanju ?

Na jednostavan način ispunite formu, pošaljite svoje odgovore i očekujte savjete u kratkom roku.